Rebarboru pestujeme pre dužinaté listové stopky, ktoré dorastajú do 50 až 70 cm dĺžky. Veľké, lopúchom podobné listy, sú mierne zvlnené. Korene siahajú hlboko do pôdy a pod povrchom sa vytvára koreňová hľuza, ktorá u starších rastlín zdrevnatie. Na koreňoch sa vytvárajú veľké púčiky, z ktorých nad zemou vyrastá ružica listov. Dužinaté stopky môžeme zaradiť skôr medzi ovocie ako do zeleniny.
Pôvod
Rebarbora pochádza z východnej Sibíri a severného Mongolska. Patrí do čeľade stavikrvovitých a pestuje sa v celej Európe. U nás si zatiaľ nezískala veľkú obľubu, čo je na škodu. Keby sme ju vysadili a venovali jej pozornosť, dlho by nám prinášala úžitok.
Iné názvy
rheum rhabarbarum (lat), rhubarb (en), rhabarber (de), gemüse-rhabarber (de), krauser rhabarber (de)
Nutričné hodnoty
100g rebarbory obsahuje: 4.54g sacharidov, 0.8g bielkovín a 1.8g vlákniny.
Minerály: Draslík – 288mg Fosfor – 14mg Horčík – 12mg Mangán – 0.196mg Sodík – 4mg Vápnik – 86mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.22mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.02mg Vitamín B2 – 0.03mg Vitamín B3 – 0.3mg Vitamín B5 – 0.085mg Vitamín B6 – 0.024mg Vitamín B9 – 7mg Vitamín Bp – 6.1mg Vitamín C – 8mg Vitamín E – 0.3mg Vitamín K – 29.3µg |
Ďalšie účinné látky
Okrem kyseliny citrónovej a jablčnej však obsahujú v bunkovej šťave aj kyselinu oxalovú. Preto sa nemôže konzumovať vo veľkom pri krivici a hypokalcémii.
Význam pre zdravie
Podporuje krvotvorbu, vývoj buniek a optimálnu činnosť mozgu a nervov. Vápnik upokojuje nervy a podporuje tvorbu kostnej hmoty, preto je rebarbora zvlášť vhodná pre ženy v období menopauzy. Vysoký obsah draslíka v rebarbore pomáha zasa odvodňovať organizmus, čo je mimoriadne dôležité pre ľudí s nesprávnymi stravovacími návykmi. Rebarbora je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje, podporuje peristaltiku čriev a potláča tak zápchu.
Zaujímavosť
Pranostiky hovoria, že rebarboru by sme mali konzumovať do Jána, lebo potom vraj už tak dobre nechutí. Podľa kulinárskej mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. Za najdokonalejší pokrm lásky si vraj treba predstaviť rebarborový koláč s jahodami.
Upozornenie
Pozor – listy rebarbory obsahujú jedovaté látky. Konzumovať by sme mali preto výhradne iba jej stonku. Ak vás trápia obličkové kamene alebo máte podráždenú sliznicu žalúdka, nekonzumujte rebarboru vôbec. V týchto prípadoch by vám mohla kyselina šťavelová, ktorá je v rebarbore zastúpená, spôsobiť zdravotné problémy.
Recept
Rebarborový koláčIngrediencie:
350 g hladkej múky, 40 g sójovej hladkej múky, 180 g Hery, 1/2 balíčka prášku do pečiva, soľ, voda. Plnka: 400 g rebarbory, 150 g práškového cukru, 50 g hrozienok, citrónová šťava, 3 bielka, 150 g práškového cukru.
Z múky, prášku do pečiva, tuku, soli a vody vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na múkou posypanej doske a vložíme na plech. Na plát cesta uložíme plnku. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Pred dopečením potrieme vyšľahaným snehom z bielkov s cukrom a dáme dopiecť. Plnka: Rebarboru olúpeme, pokrájame na kolieska, premiešame s cukrom a hrozienkami.