Latinsky
: Rheum palmatum L.
Ľudovo: rebarborka, rebarbora okrasná, rapontika
Čeľaď: stavikrvovité
Laikom listy rebarbory pripomínajú lopúch. Kedysi divoko rástla na svahoch Himalájí, ale veľmi skoro začala byť pestovaná. Rebarbora je viacročná mohutná, vysoká bylina s repovitým koreňom. Ten je výrazne aromatický.
Výskyt
Jej pravlasťou je Ázia. V našich klimatických podmienkach má osivo rebarbory nízku klíčivosť a často neklíči vôbec, preto sa množí generatívne v obmedzenom množstve. Potrebuje pôdu bohatú na živiny. dnes sa už pestuje aj u nás v záhradkách, ako zelenina.
Časti, ktoré sa zbierajú
Už v dávnej minulosti sa rebarbora dlanitá používala nielen ako potravina, ale aj ako prírodné liečivo. Liečiteľstvo využívalo predovšetkým koreň. Ten sa má zbierať až po treťom roku bylinky.
Účinné látky
Obsahuje glykozidy, triesloviny, flavonoidy.
Využitie
Vo farmácii sa používa na prípravu rôznych extraktov, sirupov, tinktúr a iných prípravkov, ktoré v malých dávkach pôsobia ako antidiaroikum, vo väčších dávkach ako laxans.
Pitie čaju upravuje trávenie – je vhodná pri žalúdočných problémoch, pri nízkom dávkovaní je vhodná pri hnačkách. Pri vyššom dávkovaní pomáha proti zápche.
Koreň rebarbory pozitívne ovplyvňuje tvorbu krvi, posilňuje svaly, kosti aj nervy, prečisťuje organizmus.
Používa sa na prípravu kompótov, želé, štiav, krémov, marmelád, vína, do koláčov.
Kontraindikácie
Nakoľko rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, mala by sa konzumovať striedmo a ľudia s chorým žlčníkom, oslabenými obličkami, trpiaci na obličkové kamene by sa jej konzumácii mali vyvarovať. Taktiež by sa tejto byliny mali vyvarovať tehotné ženy i deti do 10 rokov.
Zaujímavosť
Známa vyše 2000 rokov.
Motto
Rebarborka zelenina, čo upravuje sa ako ovocie.