Má charakteristickú štipľavú chuť a rastie v ružici vykrajovaných listov podobných púpavovým listom.
Podľa ostrosti a množstva vykrojení sa rozlišuje až 27 druhov tejto šalátovej rastlinky.
Pôvod
Rukola pochádza z Európy (z Grécka, Francúzska a Talianska) a západnej Ázie.
Iné názvy
eruca sativa (lat), arugula (en), salad rocket (en), roquette (en), rugula (en), colewort (en), rucola (en,de), rauke (de)
Nutričné hodnoty
100g rukoly obsahuje: 3.65g sacharidov, 2.58g bielkovín a 1.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 369mg Fosfor – 52mg Horčík – 47mg Mangán – 0.321mg Meď – 0.08µg Selén – 0.3µg Sodík – 27mg Vápnik – 160mg Zinok – 0.47mg Železo – 1.46mg |
Vitamíny: Vitamín A – 0.7mg Vitamín B1 – 0.044mg Vitamín B2 – 0.086mg Vitamín B3 – 0.305mg Vitamín B5 – 0.437mg Vitamín B6 – 0.073mg Vitamín B9 – 97mg Vitamín C – 15mg Vitamín E – 0.4mg Vitamín K – 109µg |
Ďalšie účinné látky
Rukola obsahuje aj veľké množstvo beta-karoténu.
Význam pre zdravie
Prečisťuje a podporuje chuť k jedlu. Má pozitívny vplyv na čistotu krvi a pečene. Odvar z koreňa pomáha pri zažívacích problémoch, listy rukoly sú zase cennými bojovníkmi proti únave a oslabenej imunite.
Zaujímavosť
Vlastnosti, ktoré má reďkovka, platia narovnako i pre rukolu, sú si teda vo väčšine pozitív blízke.
Recept
Šalát s rukolou a cherry paradajkamiSuroviny:
– 1 zväzok rukoly
– 1 ks mozzarelly
– 100 g paradajky cherry
– 100 g olivy
– 50 g paradajky sušené
– krutóny
– bazalka
– olej olivový
Postup receptu:
Mozzarellu nakrájame na menšie kocky, ak sme použili mini mozzarelly, tie rozkrájame na polovice. Cherry paradajky a olivy poprekrajujeme na polovice. Sušené paradajky nakrájame na tenšie pásiky. Všetko spolu zmiešame s umytou rukolou a krutónmi. Polejeme olivovým olejom a trochu dochutíme bazalkou, prípadne môžeme trošku posoliť. Dobre premiešame.
Mozno vitaminova bomba, pre alergikov na rukolu ide vsak o skutocnu bombu, ktora sposobuje opuch jazyka, pier a bolestive afty…:(