Latinsky
: Rosa canina
Ľudovo: divý šíp, kohútky, kohutňak, ruža šípková
Čeľaď: ružovité
Je to vysoký ker s previsnutými konármi a zahnutými tŕňami rovnakej veľkosti. Na holých stopkách ružovité kvety s priemerom asi 5 cm. Nepravé plody (šípky – plodstvo nažiek) tvoria mäsité čiašky.
Výskyt
Vyskytuje sa v Európe, až centrálnej Ázii. Živé ploty, kroviny, vo svetlých lesoch.
Časti, ktoré sa zbierajú
Šípky zberáme niekoľko dní pred ich plnou zrelosťou, keď sa sfarbia do svetločervena a sú ešte tvrdé. Obyčajne je to v septembri alebo októbri. Najvýhodnejšie je sušiť ich v sušiarni pri teplote do 10 °C. Tak zachováme v šípkach najvyšší obsah vitamínu C. Droga je kyslotrpká, nevonia a nezapácha, čaj zo šípok má však príjemnú vôňu a chuť. Možno ich sušiť celé alebo ešte lepšie, keď ich rozrežeme na polovičky. Zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme a zrnká vyškriabeme. Plody sa sušia najprv voľne v prievane v jednej vrstve. Dosušujú sa umelým teplom (na plechu v rúre) do teploty najviac 35°C. Nesmú zhnednúť a spáliť sa.
Využitie
Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky. Majú napríklad močopudný a sťahujúci účinok a zastavujú krvácanie. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Drogu môžeme používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii.
Pomáha pri blokovaní kvapalín v organizme, pri piesku a kameňoch v močovom mechúre a žlčníkových kameňoch. Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle sa hojacich ranách a pri zníženej exkrécii žalúdka, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.
Kontraindikácie
Nie sú známe žiadne interakcie s chemickými liekmi, ani kontraindikácie.
Recepty
Šípkový džem
Na 1 kg očistených šípok treba 250 – 300 g cukru. Zo šípok odkrojíme čierne konce, očistíme, prekrojíme a zbavíme jadierok. S trochou vody ich rozvaríme do mäkka. Potom ich prepasírujeme, pridáme cukor a znova povaríme. Nalejeme do fliaš, uzatvoríme a necháme vychladnúť.
Šípkový čaj
Aby sme varením nestratili vitamín C je najlepšie pripravovať čaj lúhovaním šípok za studena a čaj sa potom len prihrievať. Na pol litra vody potrebujeme asi jednu až jeden a pol polievkovej lyžice rozdrvených usušených šípok. Zalejeme ich studenou vodou a necháme niekoľko hodín namočené. Najlepšie cez noc, aby hneď ráno mali k dispozícií výborný čaj. Takto vylúhované ich zohrejeme, precedíme a dochutíme medom.
Motto
Psia ruža, čierna ovca rodu kráľovnej kvetov.