Salak má vajcovitý až hruškovitý tvar so šírkou 3cm a dĺžkou 5-8cm. Povrch trochu pripomína hadiu kožu, odtiaľ pochádza aj je jeho hovorové pomenovanie „hadie ovocie“. Po šupkou sa nachádza žltobielá dužina, ktorá obsahuje zopár čiernohnedých nejedlých semien.
Pôvod
Pochádza z Indonézie, no v súčasnosti sa pestuje hlavne v Thajsku a Malajzii.
Iné názvy
salacca zalacca (lat), hadí ovoce (cz), hadí vejce (cz), salaka (cz), snake fruit (en), schlangen frucht (de)
Nutričné hodnoty
100g salaku obsahuje: 0.7g bielkovín, 0.1g tuku a 0.4g vlákniny.
Minerály: Draslík – 168mg Fosfor – 9mg Sodík – 6mg Vápnik – 8mg Železo – 0.3mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.2mg Vitamín B2 – 0.008mg Vitamín B3 – 2.4mg Vitamín C – 4mg |
Zaujímavosť
Palma na ktorej salak rastie patrí medzi najviac pestované palmy na svete.