Salmonelóza
je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané rovnomennou baktériou salmonela. Miestom pôsobenia týchto baktérií je tenké črevo, kde poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal, ktorý sa prejaví hnačkou. Na človeka sa salmonelóza prenáša sekundárne zo zvierat a ich produktov (často práve z kravského mlieka či slepacích vajíčok). Týmto sa toto ochorenie zaraďuje medzi zoonózy (choroby zvierat, ktoré sú prenosné na človeka).
Najskôr zvieratá, potom človek
Čo sa týka zvierat, salmonelóza si nevyberá. Nachádza sa v črevách hovädzieho, bravčového dobytka, hydiny, koní, hlodavcov, vtákov, ale aj v črevách studenokrvných živočíchov či dokonca v mlieku. Sú zaznamenané prípady, kedy došlo k prenosu infekcie na človeka z kontaktu s korytnačkami, hadmi, obojživelníkmi chovanými v domácnostiach.
Prenos salmonelózy
Človek sa touto infekciou nakazí nedostatočne tepelne upravenou kontaminovanou potravou. Nemusí ísť rovno o mäso z nakazených zvierat, k prenosu infekcie môže dôjsť aj konzumáciou vajíčok, zmrzliny, mlieka, mliečnych produktov, šalátom s výbornou majonézou, ale aj zákuskom so žĺtkovou plnkou, atď.
Salmonelózou sa môžete nakaziť aj pri slabej hygiene – ak si neumyjete ruky po toalete (baktérie sa vylučujú výkalmi, ak bol na toalete infikovaný človek, baktérie z neho sa dostali na povrch a sú pripravené infikovať ďalšieho človeka) alebo pri prebaľovaní infikovaného dieťaťa.
Baktérie odolávajúce chladu
- Baktérie salmonelózy tak ľahko nezničíte. Chladné prostredie im nijako neublíži. V mrazničke (mínusové teploty) prežijú a v chladničke (teploty málo nad bodom mrazu) sa môžu aj množiť.
- Niekoľko dní, až týždeň prežijú aj na voľnom priestranstve – nevyschnú.
- Citlivé sú na vysoké teploty. Ak ich vystavíte na dlhší čas (15 – 20 minút) teplotám nad 70°C zničia sa.
- Bežnými dezinfekčnými prostriedkami baktérie salmonelózy zničíte tiež.
Príznaky salmonelózy
Inkubačný čas infekcie je 8 až 72 hodín (najčastejšie sa prvá príznaky objavia od 8 do 36 hodín od konzumácie infikovanej potravy).
- Malátnosť
- Vracanie, nevoľnosť, nechutenstvo
- Kŕče a bolesť brucha
- Bolesť hlavy
- Vysoká horúčka (do 39°C)
- Hnačka – riedka stolica zelenkastej farby.
Ľahká forma nákazy nemusí vykazovať žiadne symptómy.
Zvieratá sú v tomto smere na tom lepšie – salmonelóza u nich prebieha takmer bez príznakov, maximálne sa u nich prejaví gastroenteritída, ktorá skončí spontánne. Preto je problematické zistiť, ktoré zviera je danou infekciou nakazené.
Na množstve záleží
Na to aby sa táto infekcia prejavila je potrebný väčší počet salmonel. V tomto smere sú rizikovými potravinami: mäkké salámy, tlačenky, zmrzliny a zákusky. Pokiaľ konzumáciou potravín prijmete len malé množstvo baktérií, ochorenie u vás neprepukne. Prijaté baktérie vylúčite stolicou.
Aby baktérie mohli vyvolať ochorenie musia prejsť žalúdkom. Žalúdočná kyselina z nich značnú časť dokáže zničiť. Ak ste pred konzumáciou kontaminovanej potraviny vypili viac tekutín žalúdočná kyselina je zriedená a tým pádom je slabá na to aby salmonely zničila. Preto sa toto ochorenie najčastejšie objavuje v lete, kedy ľudia pijú viac tekutín a kyselina v ich žalúdku nemá dostatočne vysokú koncentráciu na zničenie baktérií.
Diagnostika salmonelózy
Či ide o salmonelózu zistí lekár z rozboru stolice. Prítomnosť baktérií sa dá ale zistiť aj z rozboru krvi alebo moču. Ide o ťažšie prípady, kedy sa salmonely dostali z tenkého čreva do lymfatických uzlín a krvného riečišťa. Pre malé deti, starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou môže byť toto infekčné ochorenie smrteľné.
Liečba salmonelózy
Salmonela spôsobuje v ľudskom organizme dehydratáciu. Časté hnačky, alebo vracanie telo odvodňujú. Pri liečbe sa pacientom v prvom rade dopĺňajú tekutiny. Ak je to potrebné tak aj infúziami (pri vysokých stratách tekutín).
Pacientovi sa podávajú lieky proti hnačke, prípadne lieky potlačujúce zvracanie a nasadí sa diéta. Pokiaľ si to nevyžaduje zlý zdravotný stav pacienta, antibiotiká sa obvykle pri tejto chorobe nepodávajú – podávajú sa len pri ťažkom priebehu ochorenia a aj to len pacientom s inou pridruženou chorobou. V boji s baktériami salmonely sú neúčinné.
Vajíčka – najrizikovejšia surovina
Najčastejšími kontaminovanými potravinami sú vajíčka. Práve na ich povrchu sa baktérie nachádzajú najčastejšie a odtiaľ sa pri rozbití dostanú do vajíčka a aj na iné potraviny. Salmonelóza môže byť aj vo vnútri vajíčka – záleží to od toho, ako veľmi je rozšírená táto infekcia v sliepke, ktorá vajíčko zniesla.
Salmonelóza – prevencia
- Vyhýbajte sa konzumácii rizikových potravín – nedostatočne tepelne upravené jedlá.
- Dbajte na dôslednú hygienu – pri príprave jedla, pri použití toaliet. Kuchynské náradie a zariadenie udržujte vždy v čistote, dosky na krájanie surového mäsa nepoužívajte na krájanie zeleniny, salámy.
- Rozmrazené suroviny znova nezmrazujte – baktérie sa týmto spôsobom len rozmnožujú.
- Pri príprave rizikových surovín (vajíčka, nepasterizované mlieko, mledzivo – surové kolostrum) dodržujte bezpečnostný čas prípravy – vajíčka varte aspoň 12 minút vo vriacej vode – omelety, volské oká opekajte z oboch strán. Pokiaľ to je možné, do zmrzlín, plniek a krémov nepoužívajte surové vajcia.
- Dbajte na to, aby surové a uvarené potraviny neprišli do vzájomného styku.
- Uvarené jedlo hneď skonzumujte alebo ho čo najskôr odložte do chladničky (zabránite množeniu baktérií).
- Dajte pozor aby sa k potravinám nedostali hlodavce a hmyz.