Plody sapodilly sú oválne a ploské, dorastajú do veľkosti 5-10cm. Majú tvrdú hnedastú šupku. Dužina je žltá až tmavo-hnedá, má chuť podobnú hruške. V dužine sa nachádza zopár čiernych jadierok.
Pôvod
Pochádza zo strednej Ameriky, konkrétne z venezuelských lesov. Pestuje sa aktuálne najviac v pobrežných oblastiach Indie, v Mexiku, komerčne sa jej darí aj na Srí Lanke či Filipínách.
Iné názvy
manilkara zapota (lat), sapota (cz), sapotilla (en), sapote (de)
Nutričné hodnoty
100g sapodilly obsahuje: 0.44g bielkovín, 5.3g vlákniny a 1.1g tuku.
Minerály: Draslík – 193mg Fosfor – 12mg Horčík – 12mg Meď – 0.086mg Selén – 0.6µg Sodík – 12mg Vápnik – 21mg Zinok – 0.10mg Železo – 0.80mg |
Vitamíny: Foláty – 14µg Niacín – 0.200mg Kyselina pantoténová – 0.252mg Vitamín A – 60 IU Vitamín B1 – 0.058mg Vitamín B2 – 0.020mg Vitamín B6 – 0.037mg Vitamín C – 14.7mg |
Zaujímavosť
Kmeň stromu sapodilla obsahuje latex, ktorý sa v priemysle spracováva podobne ako kaučuk.
Upozornenie
Je potrebné sa vyvarovať konzumácii jej semien. Už pri zjedení viac než niekoľkých semien sa môže dostaviť zvracanie s bolesťami brucha.
Recept
Sapodilla se konzumuje za surova alebo v chladenom stave. Patrí medzi výborné dezertné ovocie.