Slivky sa vyznačujú okrúhlym až oválnym plodom a mäkkou, veľmi šťavnatou dužinou. Plody sú silne osrienené a majú tupú kôstku. Slivka patrí mezi ovocie s najväčším počtom odrôd, je ich viac ako 2000.
Pôvod
História sliviek siaha až do staroveku, jej korene sú v Prednej Ázii. Predpokladá sa, že ju do strednej Európy priviezli križiaci v 12. storočí z Ázie, avšak ich pravlasťou bol Kaukaz.
Iné názvy
prunus domestica (lat), švestka (cz), plum (en), pflaume (de), kultur-pflaume (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka nakrájaných čerstvých sliviek obsahuje 1.15 g bielkovín, 76 kalórií a 2.3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 259mg Fosfor – 26mg Horčík – 12mg Mangán – 0.086mg Meď – 0.094mg Vápnik – 10mg Zinok – 0.17mg Železo – 0.28mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 8µg Kyselina pantoténová – 0.223mg Niacín – 0.688mg Vitamín A – 569 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.046mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.043mg Vitamín B6 – 0.048mg Vitamín C – 15.7mg Vitamín E – 0.43mg Vitamín K – 10.6µg |
Ďalšie účinné látky
Obsahujú tiež aj pektíny a organické kyseliny.
Význam pre zdravie
- podporuje mentálnu sviežosť, zvyšuje odolnosť proti stresu
- povzbudzuje chuť do jedla, prospieva tvorbe tráviacich štiav
- má vplyv na výkonnosť, pevné nervy, navodzujú pohodu
- znižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, chráni pred chorobami srdca
- prečisťuje organizmus, zbavuje ho toxických odpadov a kyseliny močovej
- chráni bunky tela pred civilizačnými chorobami, rakovinou
- pôsobí proti málokrvnosti, podporuje zrážanie krvi
- zlepšuje pamäť, podporuje schopnosť učiť sa
- používa sa pri liečbe reumatizmu, dny, obličkových a pečeňových chorobách, zápche
- podporuje plodnosť
- zaisťuje pevné svaly a silné kosti
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
Význam pri chudnutí
Vzhľadom na svoju nízku energetickú hodnotu, je ideálnym ovocím pri redukčnej diéte.
Zaujímavosť
Slivku ospevoval už aj Vergilius a Rimania si túto vybranú pochúťku nechali dovážať až z Damasku. V hrobkách slávnych Egypťanov sa našli slivky ako zásoby jedla, aby mŕtvy na druhom svete nehladoval.
Upozornenie
Kôstky sliviek obsahujú látky, z ktorých sa môže v organizme pôsobením enzýmov uvoľniť jedovatá kyselina kyanovodíková. Preto by sme mali slivky pred tým, než ich dáme deťom, odkôstkovať.
Recept
Slivková tortaPotrebujeme:
250 g pšeničnej múky, 150 g zmäknutého masla, 100 g hnedého cukru, 1 lyžičku oleja a soľ.
Náplň: 3 lyžičky krupicovej kaše, l kg sliviek, 3 lyžice hnedého cukru
Postup:
Predhrejeme rúru, z uvedených ingrediencií zmiešame cesto a necháme postáť 20 minút v izbovej teplote. Formu potrieme maslom a potom vyložíme cestom. Posypeme detskou krupičkou, ktorá vstrebe šťavu zo sliviek. Slivky rozkrájame na štvrtiny, dáme na nich maslo, zasypeme cukrom a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút, kým sa slivky pokryjú karamelom z cukru. Múčnik sa podáva ešte teplý.