Má pomerne slabú a plytkú koreňovú sústavu a preto je náročný na vlahu. Pri nedostatočnej vlhkosti pôdy špenát rastie pomaly, vytvára málo listov horšej kvality. Sucho ďalej podporuje predčasné vybiehanie do kvetu. Špenát neznáša kyslé pôdy, preto ich musíme upraviť vápnením.
Pôvod
Kultivovaný bol v juhozápadnej Ázii. Cez Sýriu a Arábiu sa dostal do severnej Afriky, a ďalej do Španielska odkiaľ sa šíri po celej Európe. Prvé recepty, v ktorých sa používa špenát, sú zachované v kuchárskej knihe z roku 1390.
Iné názvy
spinacia oleracea (lat), spinach (en), spinat/echte spinat (de), gemüsespinat (de), gartenspinat (de)
Nutričné hodnoty
100g špenátu obsahuje: 3.6g sacharidov, 2.9g bielkovín a 2.2g vlákniny.
Minerály: Draslík – 558mg Fosfor – 49mg Horčík – 79mg Mangán – 0.897mg Sodík – 79mg Vápnik – 99mg Zinok – 0.53mg Železo – 2.7mg |
Vitamíny: Vitamín A – 2.8mg Vitamín B1 – 0.078mg Vitamín B2 – 0.189mg Vitamín B3 – 0.724mg Vitamín B6 – 0.195mg Vitamín B9 – 194mg Vitamín C – 28mg Vitamín E – 2mg Vitamín K – 483µg |
Ďalšie účinné látky
Hoci špenát neobsahuje až toľko železa, ako sa o ňom popísalo, má však množstvo cenných živín, pre ktoré sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálneho lístka. Špenát je bohatým zdrojom kyseliny šťaveľovej, ktorá viaže vápnik.
Význam pre zdravie
Pravidelná konzumácia špenátu sa odporúča všetkým, ktorí si chcú zachovať zrak, najmä však ľuďom nad 50 rokov. Preukázali sa totiž jeho ochranné vlastnosti na sietnicu. Špenát obsahuje aj železo a dokonca viac, než je ho v mäse. Hoci sa železo z rastlín absorbuje ťažšie ako to, ktoré je živočíšneho pôvodu, prítomnosť vitamínu C v špenáte a v iných jedlách podstatne zlepšuje vstrebávanie tohto minerálu. Konzumácia čerstvej šťavy zo špenátu je vhodná v prípade anémie. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi.V ďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej alebo folátov, ktoré okrem antianemického účinku zabraňujú určitým poškodeniam plodu, je špenát ideálnou zeleninou pre tehotné ženy. Špenát sa pre svoj vysoký obsah vitamínov a minerálov odporúča najmä tým, ktorí sa venujú fyzickej práci a športu a adolescentom počas obdobia prudkého rastu. Špenát nemá takmer žiadne kalórie (v 100 gramoch sa nachádza len 20 kcal). Je pravda, že ak si do neho pridáte smotanu, niekoľko vajec a poriadnu dávku omastených zemiakov, vyrovná sa iným kalorickým jedlám. Napriek tomu je to stále zdravšia alternatíva k cestovinám alebo mäsu.
Význam pri chudnutí
Zo špenátu sa energia uvoľňuje postupne, vďaka čomu zaháňa pocity hladu. Reguluje aj hladinu tuku v krvi.
Zaujímavosť
Označenie “železný kráľ“ dostal špenát vďaka matematickej chybe. Pri analýze bola jednoducho zle napísaná desatinná čiarka. Táto nepresnosť vznikla v roku 1870, keď istý vedec posunutím desatinnej čiarky obsah tohto kovu v špenátových listoch znásobil. Prečo nás však naše mamy a babky nútili jesť špenát ešte dávno po zistení tejto chyby? Jednoducho preto, že i napriek odhaleniu omylu sa až do 80. rokov často uvádzali chybné údaje. Špenát však neobsahuje 30 mg železa, ale len 3 mg.
Upozornenie
Špenát môže v dôsledku chemického hnojenia obsahovať nadmerné množstvá dusičňanov. Vysoký podiel kyseliny šťavelovej bráni dôležitému vstrebávaniu vápnika v črevách. Preto špenát nekonzumujeme viac než 2x do týždňa.
Recept
Palacinky so špenátom
Z celozrnnej alebo prosnej múky, vajca, štyroch lyžíc minerálky a štipky soli urobíme palacinkové cesto. Necháme 20 minút odstáť. Dvesto gramov posekaného čerstvého špenátu zmiešame so 40 g tvarohu, dvoma lyžicami parmezánu, pretlačeným cesnakom, strúhaným muškátovým orieškom, soľou a korením. V hrnčeku rozpustíme maslo, poprášime múkou a podlejeme mliekom. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Upečiem dve palacinky, naplníme špenátovou zmesou a polejeme bešamelovou omáčkou.