Je to plod rajčiakovca repového. Má vajcovitý tvar zhruba veľkosti vajíčka. Vnútri ma kašovitú konzistenciu a plno drobných tmavých semien.
Pôvod
Praforma nie je známa a preto sa ani nevie, z ktorej oblasti Južnej Ameriky tamarillo pochádza. Keďže sa stromom najlepšie darí v stredných a vysokých polohách, predpokladá sa, že tamarillo pochádza z venezuelských Ánd na severe až po Argentínu na juhu.
Iné názvy
rajčiakovec, solanum betaceum (lat), tamarilo (cz), rajčenka (cz), stromové rajče (cz), francouzské rajče (cz), tree tomato (en), tomate de árbol (en), Dutch eggplant (en), baumtomate (de)
Nutričné hodnoty
100g Tamarilla obsahuje: 2g bielkovín, 0.36g tuku a 3.3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 321mg Fosfor – 38.9mg Horčík – 20.6mg Mangán – 114µg Meď – 0.051mg Selén – 0.1µg Sodík – 1.44mg Vápnik – 10.7mg Zinok – 0.15mg Železo – 0.57mg |
Vitamíny: Foláty – 4µg Vitamín A – 630 IU Vitamín B1 – 0.043mg Vitamín B3 – 0.271mg Vitamín B6 – 0.198mg Vitamín C – 29.8mg Vitamín E – 2.09mg |
Zaujímavosť
Tamarillo prirodzene rastie v Andách v nadmorskej výške medzi 1000-3000 metrov nad morom.
Upozornenie
Pri krájaní tamarilla nezabudnite na to, že šťava z neho dokáže veľmi ľahko zafarbiť akýkoľvek povrch. Nekrájajte ho preto na dreve a inom savom materiále.
Recept
Tamarillo dezertPotrebujeme:
6 ks Tamarillo, 1 šálka červeného vína, 1 šálka vody, 1 1/2 šálky cukru krupice, 1 ks celá škorica, 3 ks klinčeky, 1 lyžica citrónovej kôry.
Postup:
Tamarillo ponorte do vriacej vody a olúpte, stopky odstraňovať nemusíte. Vo veľkej panvici priveďte k varu vodu s vínom. Pridajte cukor a nechajte ho rozpustiť. Potom pridajte škoricu, klinčeky a pomarančovú kôru. Nechajte na miernom plameni prebublávať asi 15 minút, občas premiešajte. Tamarillo dajte do misy. Zo sirupu odstráňte korenie a kôru a varte ho ešte chvíľu na väčšom plameni do zhustnutia. Sirupom prelejte Tamarillo a nechajte vychladiť. Chutí skvele podávané so šľahačkou alebo zmrzlinou.