Tamarindy sú strukovité plody, ktoré sú 20 cm dlhé a 2 cm široké. Sivohnedé struky obsahujú 4-10 jadier obklopených červenohnedou až takmer čiernou dreňou. Dreň má silne sladkokyslú chuť a vysokú cukornatosť (až 35%). Kvety tamarindu dosahujú veľkosť až 10 cm, bez horkej strednej časti sa môžu dusiť alebo variť. Obľúbené sú aj listy.
Pôvod
Pochádza z tropickej východnej Afriky. Pestuje se hlavne v Indii a v tropických oblastiach. Tamarind poznali starí Gréci a Egypťania už v 4. storočí p.n.l.
Iné názvy
indická datľa, tamarind indický, tamarindus indica (lat), tamaryšek (cz), kyselé datle (cz), indické datle (cz), indian date (en), indische dattel (de), tamarinde (de), sauerdattel (de), tamarin (fr)
Nutričné hodnoty
100g tamarindu obsahuje: 2.8g bielkovín, 0.6g tuku a 5.1g vlákniny.
Minerály: Draslík – 628mg Fosfor – 113mg Horčík – 92mg Sodík – 28mg Vápnik – 74mg Zinok – 0.1mg Železo – 2.8mg |
Vitamíny: Cholín – 8.6mg Kyselina listová – 14µg Kyselina pantoténová – 0.143mg Vitamín B1 – 0.428mg Vitamín B2 – 0.152mg Vitamín B3 – 1.938mg Vitamín B6 – 0.066mg Vitamín C – 3.5mg Vitamín E – 0.1mg Vitamín K – 2.8µg |
Význam pre zdravie
Jeho dužina sa používa v mnohých tradičných liekoch ako preháňadlo, digestívum a ako liek pri poruchách činnosti žlčníka. Jeho antiseptické účinky sa využívajú pri zápaloch hrdla, zápale očných spojiviek a pri hemoroidoch.
Zaujímavosť
V kuchyniach juhovýchodnej Ázie je obľúbeným kysliacim prostriedkom. Lúpané nezrelé struky sa používajú do polievok ako korenie a v karí. Keď sa dreň strukov nechá zmäknúť, získava sa z nich známa tamarindová šťava.
Tamarind je tiež skvelý čistič bronzu, medi a striebra.
Upozornenie
Zrelé ovocie je veľmi tepelne citlivé, a preto je mu potrebné venovať určitú starostlivosť a uchovávať ho na chladnom mieste, kde nie je vystavené prievanu. Pôsobenie tepla vysušuje dužinu a znižuje sviežosť plodov.
Recept
Tamarindový sirup
Rozrežeme 5 tamarindov, dužinu a semená vyberieme lyžičkou do misky. Pridáme k nim 5 lyžíc cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, šálku vody a povaríme. Sirup používame do koktailov, dezertov a ovocných šalátov.