Leto je tu a s ním aj obdobie ako stvorené na ľahké osviežujúce pokrmy. Prinášame tipy na niekoľko desiat, s ktorými si zachováte štíhlu líniu a pritom si naozaj pochutnáte.
Alternatíva k jahodám so šľahačkou
Najmä na začiatku leta mnohým z nás neodmysliteľne patria čerstvé jahody so šľahačkou. Lenže tento pokrm si doma často doosladzujeme a šľahačka je kvôli vysokému podielu tuku veľmi kalorická. Hoci ide o osviežujúcu desiatu, štíhlu postavu s ňou neudržíte.
Preto môžete skúsiť alternatívny pokrm, v ktorom nahradíte šľahačku nízkotučným tvarohom a jogurtom. Jahody nakrájajte na kocky a nedoosladzujte. Čoskoro zistíte, že taká desiata je oveľa zdravšia a pritom si tiež skvele pochutnáte. Najmä v prípade, že máte možnosť natrhať si jahody na svojej vlastnej záhradke!
Chrumkavý jogurt
Vychladený jogurt z chladničky
vás vždy osvieži. Tentokrát do neho nebudeme pridávať tvaroh a jahody, namiesto toho si urobíme nevšedný „chrumkavý“ variant. Práve vďaka tomu, ako tento jogurt v ústach chrumká, ide o veľmi obľúbený variant u detí.
Do jogurtu pridajte pokrájané orechy a rozdrvené sušené banány. Chuť môžete doladiť škoricou a kakaom.
Máte radi taliansku kuchyňu?
Stredomorská kuchyňa je na pravé letné dni ako stvorená. Pripravte si napríklad taliansky šalát Caprese. Jeho príprava je rýchla, pritom ide o osviežujúci pokrm plný chuti.
Ako už to tak pri jednoduchých receptoch býva, chuť stojí a padá s kvalitou surovín. Preto budete potrebovať kvalitnú mozzarellu, chutné paradajky, pravý balzamikový ocot z Modeny a extra panenský olivový olej. Nezabudnite na morskú soľ a čerstvú bazalku, najlepšie priamo zo záhradky.
Paradajky nakrájajte, rovnako tak mozzarellu, a spoločne s lístkami bazalky vkusne naservírujte na tanier. Ochuťte soľou, octom a olejom. Ihneď podávajte. V rámci diéty vám odporúčame konzumovať šalát bez pečiva.
Grilovaná stredomorská zelenina
Ďalším skvelým tipom na letnú desiatu je grilovaná zelenina. Ak trávite víkendy doma na záhrade, gril máte nepochybne po ruke. Prečo si nepripraviť desiatu na ňom? Na grile sa zďaleka nemusia pripravovať len tučné burgre alebo klobásky.
Nakrájajte na plátky baklažán, cuketu, papriku a cibuľu. Pridajte rozpolenú paradajku a pokrájané šampiňóny. Osoľte a dajte na rozpálený gril. Rošt môžete potrieť trochou oleja.
Keď vidíte, že zelenina začína byť z oboch strán opálená, dajte na tanier a dochuťte (v prípade potreby) soľou, čiernym korením a kvalitným olivovým olejom, môžete pridať aj čerstvé bylinky. Zeleninu môžete tiež pokvapkať trochou citróna alebo balzamikového octu.
Zdroj foto: oleg_chumakov / stock.adobe.com