Vanilka pravá
– Vanilla planifolia patrí do čeľade orchideí. Jej pôvodným domovom bolo Mexiko v Strednej Amerike. Táto výnimočná rastlina sa šplhá v zvislom smere na kmeni stromov v tieni, prípadne polotieni a vo voľnej prírode vie narásť do výšky až 25 metrov, kvety sú biele prípadne žlté.
Ako voňavé korenie sa vanilka používala už v dávnej histórii Aztékmi, aztécky vladár Montezum II pripravil špeciálny kakaový nápoj s príchuťou vanilky ako poctu pre španielskeho dobyvateľa Hernanda Cortésa v 15.storočí. Okrem príjemnej arómy boli vanilke pripisované aj rôzne blahodarné účinky, od celkovej vzpruhy po jej pozitívny vplyv na srdce. Vanilka sa pridávala najmä do sladkých jedál či nápojov.
Až do polovice 19.storočia mali na vanilku monopol Španieli a hlavná oblasť pestovania vanilky bola v Mexiku. To bolo spôsobené aj tým, že rastlinu opeľovali len určité druhy včiel a kolibríkov. Až vynájdením metódy umelého oplodňovania rastliny v roku 1841 umožnilo pestovať túto rastlinu aj v iných oblastiach za účelom poľnohospodárskeho pestovania. Zelenkasté strukové plody vanilky sa zbierajú keď sú v polodozretom stave, resp. keď začínajú žltnúť. Až po fermentácii stmavnú pričom sa vytvorí vanilín, ktorý je zodpovedný za charakteristickú vôňu a sladkú chuť tohto korenia. Struky sú dlhú 20 až 25 cm, v pozdĺžnom smere vráskavé. Na povrchu struku je vidno často biele kryštály vanilínu. Kvalitu vanilky určuje jej aróma, farba a ohybnosť. Lámavosť je znakom vysušenia, ktoré poukazuje na zníženie obsahu arómy.
Dnes sa okrem Mexika pestuje vanilka na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare (ten predstavuje 80% z celkovej produkcie vanilky), na Srí Lanke, na Bahamách, či v Indonézii. Vzhľadom však k vysokej cene prírodného korenia je vanilín vyrábaný ako náhrada tiež synteticky, ktorý je však menej lahodný, má ostrejšiu chuť a nemá účinné látky pravej vanilky.
U nás si preto môžete kúpiť tento syntetický vanilínový cukor, prípadne si zakúpiť aj originálne vanilkové struky. Tie treba správne uskladniť na suchom mieste, najlepšie každý struk samostatne do celofánového či hliníkového vrecúška. Vanilkový cukor z pravej vanilky si však môžete jednoducho vyrobiť aj sami doma. Stačí vložiť vanilkový struk do pohára s cukrom a nechať ním cukor prevoňať. Pohár musí byť dobre utesnený, aby aróma nevyprchala.
Vanilka je veľmi obľúbená pri pečení, do koláčov, dezertov, zmrzliny, okrem toho sa používa v likérnickom, voňavkárskom a farmaceutickom priemysle. Dopriať si ju môžete naozaj v hojnom množstve, pretože predstavuje života-budič pre činnosť srdca a blahodarný energetický stimul pre celý organizmus. Vanilka navyše pôsobí ako afrodiziakum, pretože látky ktoré obsahuje spôsobujú rozšírenie ciev a tak podporujú prekrvenie. Jej vôňa je zároveň veľmi účinnou zbraňou proti depresiám. Takže hor sa na vanilkovú zmrzlinu.