iné názvy:
retinol, retinoid, carotenoid, karotenoid, očný vitamín
z histórie: Z papyrusu pochádzajúceho z 2.tisícročia pred našim letopočtom sa dozvedáme, že vitamín A bol ľuďom známy (ajkeď nepriamo) už v starom Egypte. Liečili ním šeroslepotu. A to všetko za pomoci vývaru z teľacej pečene, ktorý kvapkali priamo do očí.
Reálny výskum, ktorým sa ľudstvo presvedčilo o dôležitosti tohto vitamínu, prebehol až v dvadsiatich rokoch minulého storočia. Biochemik Enver McCollum zistil, že substancia rozpustná v tuku (predtým factor A), získaná z treščej pečene, vajcového žĺtka alebo z masla, má schopnosť podporovať rast laboratórnych zvierat. Prvý raz sa vitamín A použil v roku 1940 na liečbu niektorých kožných chorôb, použité dávky však boli príliš vysoké a toxické. V roku 1967 dostal biochemik George Wald (USA) Nobelovu cenu za objavenie dôležitej úlohy vitamínu A pre náš zrak.
druh: rozpustný v tukoch
funkcie:
- potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby
- chráni sliznice pred infekciami tým, že podporuje produkciu hlienu
- je potrebný na výrobu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak
- podporuje obnovu pokožky, chráni pre UV žiarením a zabraňuje vzniku vrások
- je dôležitý pre tvorbu progesterónu, ktorý chráni plod počas tehotenstva
- spomaľuje rozvoj srdcových chorôb
denná dávka:
deti: 300 – 700μg
muži: 800μg
ženy: 700μg
tehotné a dojčiace ženy: 1200μg
nedostatok spôsobuje:
šerosleposť
narušený rast kostí
anémia
poruchy slizníc
poruchy rastu, kože, žliaz
prebytok spôsobuje:
zvracanie
nevoľnosť
strata vlasov
vysychanie kože a slizníc
spontánne zlomeniny
zdroj: karotka, pečeň, špenát, brokolica, melón, marhuľa, morské ryby, mlieko
zaujímavosti:
- pri výskumoch na zvieratách sa zistilo, že pravidelné dávky vitamínu A majú šance zničiť ohniská tuberkulózy
- tento vitamín pomáha zvyšovať účinnosť chemoterapie
- varením sa využiteľnosť vitamínu ZVYŠUJE o 5-20%