iné názvy:
riboflavín, riboflavin, laktoflavín, lactoflavine, vitamín G
z histórie: V roku 1879 objavili vedci pri mikroskopickom pozorovaní v mlieku žltozelenú látku, ktorú v roku 1933 Paul Gyorgy identifikoval ako riboflavín. Najprv túto látku pomenovali enzymatická žlť. Pri zvýšenom prísune vitamínu B2 sa náš moč zafarbí do žltého odtieňa. Odtiaľ je aj pomenovanie „flavín“ – z latinského slova žltý.
druh: rozpustný vo vode
funkcie:
- hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste
- stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
- napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
- podporuje jasnejšie videnie, pomáha predchádzať sivému zákalu
- zvyšuje výkonnosť
- prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- prispieva k udržaniu zdravej pokožky a slizníc
- používa sa pri liečbe syndrómu karpálneho tunela
- tlmí chuť na sladké
- podporuje procesy hojenia tkanív
Odporúčaná denná dávka
- deti: od 0,3mg
- muži: 1,5mg
- ženy: 1,1mg
- tehotné a dojčiace ženy: 2mg
Pre koho je vitamín B2 potrebný:
- vegetariáni, športovci, ktorí potrebujú zvýšiť výkon, dospievajúci a ľudia držiaci redukčnú diétu
- riboflavín je tiež potrebný pre ľudí po liečbe antibiotikami, alebo trpiacich na niektoré choroby, napríklad štítnu žľazu, celiakiu, cirhózu pečene, poruchy tráviacej sústavy
Nedostatok vitamínu B2 spôsobuje
- únava
- poruchy osobnosti
- porucha vstrebávania železa, anémia
- zápaly slizníc (pery, ústa, koža)
- úzkosť
- hypertenzia
Prebytok vitamínu B2 spôsobuje
Prebytočná hladina vitamínu B2 sa z tela vylúči močom, toxická je dávka nad 20mg.
Prirodzené zdroje vitamínu B2
vajcia, mlieko a mliečne výrobky, syry, jogurty, pivovarské kvasnice, vlašské orechy, pečeň, losos, makrela, baranina, bravčovina, zo zeleniny je to: karfiol, špenát, brokolica, hrášok a strukoviny
Zaujímavosti:
- tento vitamín potrebuje každá bunka tela človeka
- pri každodennom užívaní sa znižuje počet záchvatov migrény až o 1/3
- chráňte pred svetlom – pôsobenie svetelného žiarenia úspešne likviduje tento vitamín, preto skladujte chlieb, obilniny a mlieko v tmavom prostredí