Karnitín
(vitamín Bt) bol izolovaný v roku 1940 z mäsa, odkiaľ pochádza aj jeho názov (z lat. carnis). Jeho fyziologické funkcie boli popísané až v roku 1959. Ide o látku, ktorá svojim zložením, plní úlohy aminokyselín. Je veľmi prospešná pre zdravie a celkovú kondíciu organizmu.
Jeho ďalšie účinky na zdravie
- riadi látkovú premenu, spaľuje tuky, odburáva mastné kyseliny
- ako antioxidant posilňuje imunitný systém a srdcovú činnosť
- obmedzuje starnutie organizmu
- zabraňuje zvyšovaniu telesnej hmotnosti normalizáciou činnosti štítnej žlazy
- u mužov zvyšuje plodnosť
- detoxikuje telo
Odporúčaná denná dávka
Organizmus má schopnosť vyrobiť si ho sám. Obzvlášť pri vypätej fyzickej záťaži, strese alebo obmedzenom stravovaní je ho potrebné dopĺňať. Športovcom sa odporúča brať 250-500mg karnitínu denne, pre osoby na redukčnej diéte je vhodných 250-750mg hodinu pred jedlom.
Zdroje karnitínu
V prírode sa vyskytuje hlavne v mäse: morčacom, jahňacom, rybách, zverine, pečeni. Menej ho nájdeme v mliečnych výrobkoch a pivovarníckych kvasniciach. Potraviny rastlinného pôvodu ho vôbec neobsahujú.