iné názvy:
kyselina askorbová, ascorbic acid, antiskorbutický faktor, askorbát
z histórie: Už v roku 1747 škótsky lekár James Lind testoval citrusové ovocie na britských námorníkoch a objavil liek proti skorbutu. Až v roku 1928 bola v citrónovej šťave identifikovaná aktívna zložka – vitamín C. Ako prvý dokázal kyselinu askorbovú laboratórne izolovať nositeľ Nobelovej ceny dr. Albert Szent-Gyorgyi, ktorý zomrel vo veku 93 rokov. Linus Pauling dokázal kyselinu askorbovú laboratórne syntetizovať a je nositeľom 2 Nobelových cien – jednu získal za chémiu a druhú za mier. Aj tento druhý vedec zomrel vo veku 93 rokov.
druh: rozpustný vo vode
funkcie:
- je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny pred účinkom voľných radikálov a starnutím
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám
- je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán
- je prirodzeným antihistaminikom
- blahodárne pôsobí na oči, uplatňuje sa v liečbe zeleného a sivého zákalu
- pôsobí na kŕčové žily a hemoroidy
- odburáva cholesterol v pečeni, chráni pred srdcovými chorobami
- chráni pred rakovinou pankreasa, pažeráka, žalúdka, konečníka
- lieči krvácajúce ďasná
- stimuluje tvorbu bielych krviniek
denná dávka:
deti: 50 – 70µg
muži a ženy: 75µg
nedostatok spôsobuje:
skorbut
krvácanie ďasien
náchylnosť k infekciám
strata zubov, padanie vlasov
depresia
nespavosť
znížená výkonnosť
chudokrvnosť, tvorba modrín
zdroj: camu camu, acerola, pomaranče, petržlenová vňať, grepy, šípky, paradajky, jahody, papaya, brokolica, kiwi, kapusta, čierne ríbezle, jablká, zemiaky
zaujímavosti:
- pacienti s infarktom myokardu majú dlhodobo nízku hladinu tohto vitamínu
- podávanie vysokých dávok vitamínu C vnútrožilovo predlžuje život ľuďom s pokročilým štádiom rakoviny o 3-10x
- vyfajčenie 1 cigarety dokáže spotrebovať 120mg vitamínu C, prežitie veľkej emócie až 2000mg