V laboratóriách na celom svete pracujú tímy vedcov na tom, aby vynašli účinný liek na mnohé nevyliečiteľné ochorenia.
Farmaceutické spoločnosti sa predbiehajú vo výrobe nových druhov multivitamínových prípravkov a sľubujú, že ak ich budete užívať, vyhnete sa zdravotným problémom a budete fit po celý rok. Človek je ochotný týmto tvrdeniam uveriť a pritom zabúda, že tie najdokonalejšie lieky mu poskytuje práve príroda.
Jedným z nich je aj kapusta.
Z histórie
Prvá zmienka o kapuste na území Európy sa datuje do roku 500 pred našim letopočtom, kedy ju k nám priviezli Kelti. Dnes už existuje viac ako 400 odrôd líšiacich sa navzájom tvarom listov, pevnosťou a farbou hlávky – od bielej, cez zelenú až po fialovú a purpurovú.
Liečivé účinky
Vedeli ste, že kapusta má vyšší obsah vitamínu C ako citrónová šťava? Že dokáže zastaviť rast zhubných nádorov, lieči žalúdočné vredy, čistí črevný trakt, zabíja baktérie a vírusy a má výrazné detoxikačné vlastnosti? A tento zoznam pozitív z ďaleka nekončí.
Ochorenia pri ktorých kapusta účinne pomáha:
- žalúdkové a dvanástnikové vredy,
- chronická zápcha, divertikulóza, narušená bakteriálna flóra v črevách,
- choroby srdca, hypertenzia, ateroskleróza,
- osteoporóza,
- obezita,
- cukrovka,
- rakovina.
Červená kapusta
Obsahuje stopový prvok selén, ktorý je dôležitou súčasťou enzýmu nevyhnutného pre fungovanie imunitného systému. Znižuje obsah cukru v krvi, detoxikuje organizmus od ťažkých kovov, pomáha okysličovať svaly, pôsobí proti mužskej neplodnosti. Nezanedbateľný účinok má na sliznicu čriev – poškodené časti slizníc sa pri kapustovej diéte za niekoľko dní dokážu zregenerovať.
Biela kapusta
Obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá je veľmi dôležitá pre organizmus vystavovaný stresu. Okrem toho v nej nájdeme celú škálu B-vitamínov, vysoký obsah zinku, ktorý je chráni organizmus pred voľnými radikálmi a podieľa sa na regenerácii buniek pokožky, slizníc a červených krviniek.
Kvasená kyslá kapusta
Patrí k najzdravším potravinám a za jej objav môžeme byť vďačný Číňanom. Je obľúbenou prílohou rôznych druhov mäsa, pretože neutralizuje vysoký obsah tukov. Obsahuje veľké množstvo vitamínu B12, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť, podieľa sa na správnej činnosti mozgu a nervov, metabolizme bielkovín, tvorbe červených krviniek, raste buniek a kostí. Vďaka množstvu kyseliny pantoténovej má aj kozmetické účinky, prispieva kráse vlasov.