Pôvod čaju
Zelený čaj je považovaný za nápoj bohov, čaj mladosti, ale aj čaj večného života. Pitie takéhoto čaju je pôžitkom a radosťou zároveň. Archeologické nálezy ukazujú, že čaj sa pije už takmer 5 000 rokov, a že India a Čína boli prvé dve krajiny, kde sa začal čaj pestovať. Zelený čaj sa používal a používa v tradičnej medicíne v Indii, Číne, Japonsku a Thajsku v najrôznejších prípadoch od zastavovania krvácania a zlepšovania hojenia rán cez znižovanie horúčky, znižovanie krvného cukru až po zlepšovanie trávenia.
Tak ako všetky čaje, aj zelený čaj pochádza z čajovníka. Rozdiel v čajoch je len v spôsobe prípravy. Zelený čaj je nefermentovaný a neoxidovaný.
Druhy zeleného čaju
U nás najbežnejší a najpopulárnejší je zelený čaj Sencha (senča). Môže byť sypaný, alebo porciovaný vo vrecúškach. Pochádza z Japonska. Má príjemnú vôňu, ktorá pripomína vôňu čerstvo rozkvitnutej lúky pokropenej prvými jarnými dáždikmi. Ďalšie z radu zelených čajov sú Bancha, Kukicha, Guricha, Shincha, Hojicha, alebo Maccha.
Charakteristika zeleného čaju
Čaj osvieži a dodá energiu, má lahodnú, silnú a mierne trpkú chuť. Obsahuje kofeín.
Účinné látky
Zelený čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Jedným z nich, katechín je vraj 25 až 100 krát silnejší ako vitamíny C a E. Okrem toho zelený čaj obsahuje vitamíny B, C, E, P a K, minerály fluór, draslík, horčík.
Vplyvy na zdravie
- znižuje hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak
- je prevencia voči reume a srdcovo-cievnym chorobách
- na podporu imunity
- zmierňuje bolesti hlavy
- pôsobí pozitívne na myseľ
- zlepšuje pamäť
- pozitívne vplýva v boji proti zubnému kazu
- ničí baktérie v ústnej dutine
- chráni pečeň
- znižuje riziko vzniku rakoviny a iných civilizačných ochorení
- pomáha pri liečení kožných chorôb
- tlmí zápaly
- upravuje trávenie a črevnú mikroflóru
Účinky zeleného čaju na krásu
Známe sú nielen jeho liečivé účinky, ale aj vplyv na krásu a celkovú pohodu a kondíciu človeka. Priaznivo vplýva na pleť a spomaľuje starnutie odstraňovaním voľných radikálov. Zabraňuje poteniu a uhasí smäd aj v letných horúčavách. Zelený čaj sa často pridáva aj do kozmetických výrobkov.
Príprava zeleného čaju
Pri príprave zeleného čaju nikdy nepoužívajte vriacu vodu, ale vodu s teplotou okolo 80 °C, aby čaj nezhorkol a nestratili sa z neho liečivé látky. Lúhujte pár minút, v prvej pol minúte sa zo zeleného čaju vylúhuje asi 80% kofeínu. Polyfenoly sa začínajú lúhovať neskôr – od 3. do 5. minúty a zmierňujú účinky kofeínu.
Na ochutenie čaju môžete pridať kvapku citrónovej šťavy a med. Aby mal čaj aj svoj liečivý účinok, je potrebné piť ho pravidelne. Čaj by mal byť pri podávaní vlažný. Denne môžete vypiť aj 3 – 4 šálky. Dobrú chuť!