0.7 C
Bratislava
nedeľa, 24 novembra, 2024

Zelený jačmeň

Telo človeka, podobne ako iné živé organizmy nie je navrhnuté tak, aby vedelo efektívne vstrebať syntetické vitamíny a minerály. Problémom dnešnej doby je prijať dostatok živín v tzv. dennej dávky v prirodzenej podobe. Pomôcť nám pri tom môže zelený jačmeň – zelená potravina, ktorá má blahodarné účinky, vynikajúcu výživovú hodnotu a poskytuje hodnotné prírodné látky.

Najvyššia koncentrácia nutrične významných látok v zelenom jačmeni je v skorých fázach intenzívneho rastu. Teda ešte skôr, ako prejde obilná tráva reprodukčným procesom, ktorý vedie ku vzniku zrna, čo je asi po 200 dňoch klíčenia.

Práve preto sa na výrobu jačmenného nápoja zbierajú jeho mladé lístky. Zväčša sa potom vysušia a pomelú na jemný prášok. Nápoj (prášok rozmiešaný vo vode) je vhodné konzumovať podľa príbalového letáka na konkrétnom výživovom doplnku, kde je uvedený presný popis a doporučená denná dávka. Okrem konzumácie nápoja je možné prášok z jačmeňa pridať aj do jogurtu, polievky či šalátov. Odporúčané ja začať konzumáciu len 1 dávkou, nakoľko si treba zvyknúť na osobitnú chuť jačmeňa.

Zloženie

Medzi najdôležitejšie látky ktoré jačmeň obsahuje patria: vitamín B, C, draslík, kalcium, horčík, železo, meď, mangán, fosfor a zinok. Mladá jačmenná tráva obsahuje 11x viac vápnika ako kravské mlieko, 7x viac vitamínu C ako pomaranč a 5x viac železa ako špenát.

Najdôležitejšie vplyvy jačmeňa na zdravie

Na trávenie a chudnutie:

vláknina obsiahnutá v zomletých lístkoch vyvoláva pocit nasýtenia a napomáha priechodu nestrávených zvyškov potravy tráviacim traktom, čím zabraňuje zápche, hnačke a celkovo napomáha dobrému zdraviu.

Proti starnutiu: napomáha bunkovej obnove, pleť je vďaka nej jemnejšia, pevnejšia a zabraňuje i tvorbe vrások.

Pomáha pri srdcovocievnych ochoreniach a cukrovke: tlmí zrážanie krvných doštičiek, anti-trombotické a proti-zrážanlivé účinky, ako aj účinky chrániace cievy.

Na kožné problémy: akné, psoriáza, ekzémy (dočasne sa môže stav aj zhoršiť, ale to je príznak toho, že sa koža lieči).

Používa sa aj na iné zdravotné problémy ako bolesti hlavy, nespavosť, slabý imunitný systém, civilizačné problémy ako depresie, rakovina, chronická únava, na detoxikáciu pečene, pri prekyslení – zmierňuje pálenie záhy vďaka chlorofylu. Okrem toho pôsobí chlorofyl dezodoračne a dezinfekčne, čo potlačuje zápach potu, zvlášť účinné pre športovcov.

Zelený jačmeň je vhodný na užívanie aj pre diabetikov a celiatikov.

Kontraindikácie a rady pre užívateľov

Zelený jačmeň nepoužívať pri akútnych ochoreniach žalúdka, po operáciách, pri žilových problémoch a problémoch pľúc, počas rádioterapie, či ožarovaní. Prášok z jačmeňa nerozpúšťať vo vode vyššej ako 50 ° C, v minerálke, či inej perlivej vode. Piť po dúškoch.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY