Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. V ľudovom liečiteľstve je zeler chronicky známy pre svoj blahodarný vplyv na mužskú potenciu. Jeho liečebné účinky, ale výrazne presahujú túto bežnú povesť.
Môžeme sa stretnúť s rôznymi druhmi zeleru. Sú to predovšetkým: zeler stopkový, z ktorého sa používa nadzemná časť rastliny a zeler listový a buľvový, u ktorých môžeme spracovávať ako listy, tak podzemné časť, tzv. buľvu. Zeler, to je zelenina, korenie aj liek. My, ako jeho potenciálni konzumenti, sa spravidla delíme do dvoch skupín – jedni ho milujú, druhí ho zjedia len z donútenia, ak vôbec. Ale možno, že po prečítaní tohto článku si to aj jeho odporcovia rozmyslia a skamarátia sa s ním..
Zeler ako ochranca pred mikroorganizmami
Zeler obsahuje veľké množstvo éterických olejov, hlavných pôvodcov jeho typickej arómy. Vysoký obsah týchto éterických látok má svoj zmysel pre rastlinu samotnú, slúži ako ochrana pred možnými záškodníkmi, ako sú plesne, baktérie a iní votrelci. Pôsobí ako ochranný štít rastliny, rovnako tak môže ochrániť i naše telo, predovšetkým naše sliznice. Pri konzumácii zeleru sa tieto látky uvoľňujú pri ceste tráviacim traktom na všetky jeho sliznice, v ústach, v žalúdku, v črevách .. a pôsobí tu rovnako, ako u samotnej rastliny – antibakteriálne a antimykoticky. Podobne pôsobí aj v iných častiach nášho tela, zabíja infekcie v obličkách a močových cestách. V mnohom sa teda pôsobenie zeleru podobá feniklu. Priaznivo pôsobí na dýchacie cesty pri nachladnutí.
Zeler verzus angína, chrípka a nachladnutie
Dezinfekčné účinky zeleru nachádzajú svoje uplatnenie aj v prípade ochorenia dýchacích ciest. Zelerové silice pomáhajú s rozpúšťaním hlienu a zároveň dezinfikujú sliznice, čím nám pomáhajú s ich čistením a zároveň zabíjajú mikroorganizmy. Zeler je teda i strašiakom na kašeľ a nádchu a je vhodným doplnkom liečby prechladnutia, používaný predovšetkým v surovom stave. Najúčinnejšia je pri liečení nachladnutia šťava z čerstvého zeleru, ktorá obsahuje nielen ony éterické dezinfekčné látky, ale aj veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú našu imunitu.
Vitamíny a minerály obsiahnuté v zeleri
Zeler obsahuje veľa veľmi potrebných vitamínov a minerálov. Je považovaný za významný zdroj vitamínov skupiny B, pretože obsahuje všetky vitamíny z tejto skupiny vo vyváženom množstve, je zdrojom B-komplexu. Vitamíny skupiny B sú veľmi dôležité napr. pre zdravú kožu, nechty a vlasy, správnu funkciu pečene a čriev, ale aj pre „silné nervy“. Ich dostatok v tele napomáha človeku k udržaniu dobrej psychickej kondície, zeler nám teda môže pomôcť i na duši – v boji proti stresu a depresii. Listy zeleru obsahujú veľké množstvo vitamínu C, dokonca viac než citrón. Ďalšími zastúpenými vitamíny sú napr. vitamín A, K a E. V zelere nájdeme aj rad dôležitých minerálov, sú to napr. draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik, železo, zinok a jód – a to v pomerne vysokých dávkach. Aj tieto minerály sú pre naše telo veľmi potrebné a v bežnej strave často nie príliš zastúpené.
Zeler lieči kĺby
Zeler pôsobí ako prírodné diuretikum – je to prostriedok, ktorý podporuje tvorbu moču, rozpúšťa usadeniny a pomáha ich odplavovať z tela. Je veľkým pomocníkom pri liečbe chorôb pohybového aparátu, akými sú: reumatizmus, dna a artritída. Predovšetkým pravidelné užívanie surového zeleru alebo zelerovej šťavy by malo zmierniť problémy spojené s týmito nepríjemnými neduhmi a uľaviť našim kĺbom.
Ďalšie významné pôsobenia zeleru na naše telo
Látky obsiahnuté v zeleri znižujú hladinu krvného cukru, nemal by teda chýbať na tanieri všetkých diabetikov. Aj ľudia trpiaci vysokým tlakom by ho mali zaradiť ako pravidelnú súčasť svojho jedálnička, pretože prirodzenou cestou znižuje krvný tlak. Pôsobí tiež ako stimulant produkcie žlče, čím napomáha tráveniu. Aj pre žalúdok je veľkým pomocníkom, pomáha ho chrániť pred žalúdočnými vredmi a dokonca urýchľuje ich liečbu.
Zeler v kuchyni
Zeler má v kuchyni naozaj mnohostranné využitie. Používa sa buď ako korenie, a to predovšetkým čerstvá alebo sušená nadzemná časť rastliny, stopky a listy, niekedy dokonca i semená. Dodáva nezameniteľnú chuť pokrmom, ako sú polievky (napr. naša stará známa zemiaková), omáčky, dresingy, marinády na pečenie mäsa a pod. Široké využitie má aj zelerová buľva. Tú môžeme konzumovať surovú, napríklad v šalátoch a nátierkach, ale aj tepelne spracovanú. Tepelná úprava môže zeler chuťovo spríjemniť pre tých z nás, kto jeho chuti príliš neholdujú, napriek tomu by ho radi konzumovali kvôli jeho blahodarným účinkom na naše telo. Môžeme ho variť v polievkach, dusiť s inou zeleninou, piecť s mäsom, smažiť obaľovaný v cestíčku. Pravdou však zostáva, že surový má pre naše telo najväčší význam, jeho liečivé látky sú zachované v plnej hodnote. Komu zeler „nejde“, jeho typická aróma sa dá zmierniť v šalátoch napríklad pridaním strúhanej mrkvy – aj čerstvá zelerová šťava chutí lepšie po primiešaní mrkvovej šťavy a pár kvapiek citrónu.
Dobri den zacal som pit zelerovu stavu nemam problem ju pit jej vona mi nerobi nic no neviem ako dlho sa ma konzumovat vminulosti som dostal trombozu apreto som sa dal aj na tuto prirodnu liecbu vktoru verim ze pomoze no bude to asi na dlchsie ak nikto ma ztymto skusenos a vi poradit budem rad ked odpise