Zemiak rastie ako bylina s hranatou, bohato rozvetvenou stonkou, priamou alebo poliehavou, zarastenou krátkymi chĺpkami. Dorastá do výšky 60 až 100 cm, výnimočne až 1,5 m. Listy sú striedavé, mierne ochlpené, s drobnými žliazkami, stopkaté, pomerne veľké, 30 až 50 cm dlhé. Kvety sú najčastejšie biele, ružové alebo fialové so sýto žltými až oranžovými peľnicami. Plody sú zelené alebo žltozelené bobule s priemerom 2 až 4 cm obsahujúce biele semená. Podzemná časť je charakteristická zväzkovitými koreňmi s hľuzami rozličných elipsoidných až nepravidelných tvarov, najčastejšie s okrovo žltou až svetlohnedou, u niektorých kultivarov červenou až červenofialovou pokožkou.
Pôvod
Zemiak pochádza z horských oblastí juhoamerických Ánd. Predok európskych zemiakov má podľa odborníkov svoj pôvod na chilskom ostrove Chiloe a na starý kontinent ho priviezli španielskí moreplavci v roku 1565. Zemiaky sa najskôr pestovali ako rarita v botanických záhradách, neskôr sa stali lahôdkou určenou výlučne pre kráľovské stoly. Nakoniec sa pomerne zložito rozšírili i v nižších vrstvách. V Európe sa tak stalo až koncom 16. storočia, no ako potravina sa začali používať až o 200 rokov neskôr.
Iné názvy
solanum tuberosum (lat), brambor/brambora (cz), potato (en), irish potato (en), kartoffel (de), erdapfel/herdöpfel (de), grundbirne (de), pomme de terre (fr), papa (es), patata (es, it)
Nutričné hodnoty
100g zemiakov obsahuje: 17.47g sacharidov, 2g bielkovín a 2.2g vlákniny.
Minerály: Draslík – 421mg Fosfor – 57mg Horčík – 23mg Mangán – 0.153mg Sodík – 6mg Vápnik – 12mg Zinok – 0.29mg Železo – 0.78mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.08mg Vitamín B2 – 0.03mg Vitamín B3 – 1.05mg Vitamín B5 – 0.296mg Vitamín B6 – 0.295mg Vitamín B9 – 16mg Vitamín C – 20mg Vitamín K – 1.9µg |
Význam pre zdravie
Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu.
Odrody
- z Anglicka:
- Pink fir apple – staršia lojovitá odroda so žltou dužinou a ružovou šupkou.
- z Dánska:
- Dánske špargľové zemiaky – vyznačujú sa žltou lojovitou dužinou, ich hľuzy majú podlhovastý tvar.
- z Francúzska:
- Cavaillon – nie je samostatnou odrodou, ale geograficky sa pestuje v oblasti Provensálska.
- Grenailles – nie je samostatnou odrodou, ale vo Francúzsku sa týmto názvom označuje najmenšia veľkostná kategória zemiakov (majúcich priemer od 25-35mm).
- La Ratte – poloskorá odroda s hľuzami, ktorých tvar je rožkovitý. Plodí vynikajúce šalátové zemiaky s veľmi dobrou chuťou.
- Roseval – pozdĺžne oválna lojovitá odroda s dobrou chuťou s červenou šupkou pod ktorou sa nachádza ružovožltá dužina.
- Violette noir – ušľachtilá odroda s jemnou orechovitou arómou, ktorej šupka a dužina je nápadne sfarbená do fialova.
- z Holandska:
- Bintje – múčnatá odroda vhodná na prípravu hranoliek a čipsov, v predaji od jari.
- Désirée – poloskorá prevažne lojovitá odroda s guľato oválnymi hľuzami vhodná na prípravu hranolčekov.
- Diamant – staršia lojovitá odroda priemernej chuti, ktorá sa pestuje hlavne v Stredomorí.
- Primura – skorá lojovitá odroda, ktorej hľuzy majú pravidelný tvar.
- Spunta – poloskorá lojovitá odroda, ktorá sa hojne pestuje v Stredomorí odkiaľ sa dováža ako nové zemiaky.
- Ukama – skorá lojovitá odroda s jemnou ale výraznou chuťou. Ľahko sa šúpe.
- z Kolumbie:
- Capiro – odroda s lojovitou šťavnatou dužinou, ktorej šupka má červenkasté sfarbenie.
- Chugauas – drobné zemiaky z Kolumbie s červenou šupkou. Pomenované boli podľa miesta svojho pôvodu.
- Criolla – odroda so žltou šupkou, ktorá sa konzumuje so šupkou. Pestuje sa do nadmorskej výšky až 2000m.
- Ica huila – novšia stredne múčnatá odroda pochádzajúca z Kolumbie vhodná na prípravu hranoliek a čipsov.
- Paramuna – nie sú samostatou odrodou, ale ich názov pomenováva miesto v Kolumbii odkiaľ pochádzajú. Majú stredne veľký tvar.
- Pastusa – nie sú samostatou odrodou, ale ich názov je odvodený podľa názvu juhokolumbijského regiónu Pasto, odkiaľ pochádzajú. Majú tmavožltú dužinu.
- Purace – mladšia múčnatá odroda z Kolumbie, ktorá má svetložltú dužinu. Pripravuje sa z nej zemiaková kaša.
- Sabanera – v Kolumbii je to jedna z najobľúbenejších odrôd, je vhodná na pečenie, opekanie a dusenie v pare.
- Tocarena – múčnaté zemiaky pomenované podľa kolumbijského regiónu z ktorého pochádzajú.
- Tuquerra – múčnatá odroda z južnej Kolumbie, ktorá sa používa hlavne na zemiakovú kašu alebo opekanie.
- z Nemecka:
- Adretta – chutná odroda, ktorá má stredne veľké guľaté hľuzy a múčnatú dužinu.
- Aula – neskorá odroda jesenných zemiakov s výraznou žltou múčnatou dužinou a jemno až intenzívnou chuťou.
- Bambegrské rožteky – stará odroda s pozdĺžnymi tenšími hľuzami s lojovitou žltou dužinou. Pestujú sa hlavne v okolí v Bambergu.
- Christa – veľmi skorá lojovitá odroda majúca žltú dužinu, pekný tvar a výraznú chuť.
- Granola – poloskorá lojovitá odroda s mimoriadne jemnou lahodnou chuťou.
- Grata – veľmi hodnotá poloskorá lojovitá odroda s výraznou chuťou.
- Linda – guľato oválna poloskorá úroda so žltou lojovitou duźinou, môže sa variť ošúpaná i v šupke alebo opiecť
- Likaria – múčnatá odroda veľmi podobná Adrette
- Maja – poloskorá odroda, ktorá vytvára guľato oválne hľuzy so žltou dužinou. Šupka zvykne po pôsobení sucha mierne zdrsnieť a popraskať.
- Quarta – poloskorá lojovitá odroda s veľkými hľuzami a výraznou chuťou.
- Sieglinde – veľmi obľúbená lojovitá odroda so žltou dužinou a jemnou chuťou. S obľubou sa používa do zemiakových šalátov, pretože si pri varení uchováva tvar i farbu.
- zo Škótska:
- Red Duke of York – skorá lojovitá odroda so žltou dužinou a červenou šupkou.
- zo Španielska:
- Baronesse – skorá odroda charakteristická guľato oválnymi zemiakmi so žltou lojovitou dužinou.
- z Talianska:
- Timate – skorá lojovitá odroda s malými hľuzami a žltou dužinou.
Zaujímavosť
Najvážnejším ochorením zemiakov je pleseň zemiaková (fytoftóra) spôsobená hubou Phytophthora infestans, ktorá môže napadnúť listy, vňať, hľuzy zemiakov a za daždivého počasia môže zničiť celé porasty hlavne vo vyšších polohách.
Upozornenie
Nezrelé zemiaky, resp. ich zelené časti obsahujú rastlinný jed solanin, ktorý odoláva vysokým teplotám a nerozkladá sa pri varení, pečení ani mikrovlnom ohreve. Preto príliš naklíčené či zelené zemiaky nepoužívame k príprave pokrmov. Otravu solaninom sprevádza obvykle mierna nevoľnosť, ale bolo zaznamenaných i niekoľko smrteľných prípadov, ktoré nastali, po náhodnej konzumácii klíčkov.
Recept
Pestrá zemiaková knedľaPotrebujeme:
– 1/2 kg zemiakov
– 100 g múky
– 1 vajce
– 50 g masla
– 1 veľká mrkva
– 1 pór
– 100 g prerastenej údenej slaniny
– muškátový oriešok
– 1 PL soli
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke deň vopred. Zemiaky jemne postrúhajte, zmiešajte s vajcom, múkou a ochuťte štipkou muškátového orieška. Očistenú mrkvu posekajte, pór nakrájajte na tenké plátky a spolu s mrkvou poduste na masle. Vychladnutú zeleninu s opraženou slaninou zamiešajte do cesta. Spravte bochník, položte na pomastenú ľanovú utierku, previažte a dajte na drevenej vareche variť asi 60 min. vo vriacej vode. Nechajte v utierke vychladnúť a dobre odkvapkať. Bochník nakrájajte na hrubé plátky, ktoré pred podávaním polejte rozpusteným maslom a posypte kúskami opraženej slaniny.