Na záhone dorastá do výšky až 50 cm. Kvitne bielo až ružovo, plodom je malá šiška a vytvára drobné semeno.
Pôvod
Žerucha siata je jednoročná rastlina pôvodom zo severnej Afriky a západnej Ázie, odtiaľ sa presunula cez Egypt do Grécka.
Iné názvy
lepidium sativum (lat), řeřicha (cz), cress/garden cress (en), gartenkresse (de)
Nutričné hodnoty
100g žeruchy obsahuje: 5.5g sacharidov, 2.6g bielkovín a 1.1g vlákniny.
Minerály: Draslík – 606mg Fosfor – 76mg Horčík – 38mg Mangán – 0.553mg Vápnik – 81mg Železo – 1.3mg |
Vitamíny: Vitamín A – 0.346mg Vitamín B1 – 0.08mg Vitamín B2 – 0.26mg Vitamín B3 – 1mg Vitamín B5 – 0.247mg Vitamín B6 – 0.247mg Vitamín B9 – 80mg Vitamín C – 69mg Vitamín E – 0.7mg Vitamín K – 542µg |
Ďalšie účinné látky
Jedlou časťou sú mladé rastlinky so špecifickou vôňou a chuťou, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú okrem iného glykozidy, horčičnú silicu a rôzne iné dôležité látky.
Význam pre zdravie
Žerucha priaznivo vplýva na látkovú premenu, preto je súčasťou jarných bylinných kúr. Malé lístočky obsahujú veľa chrómu, ktorý, okrem iného, reguluje aj náš pocit nasýtenia. Pri pravidelnom jedení žeruchy nemáme taký silný pocit hladu. Podľa ľudových liečiteľov by však denná dávka pre dospelú osobu nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu. Je to hodnotná bylinka aj pre tých, ktorí sú často vystresovaní alebo vyčerpaní. Obnovuje živiny, produkuje železo pri anémii a súčasne podporuje imunitu a zvyšuje vitalitu. Podporuje dobré trávenie, pomáha pri málokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E zvyšuje plodnosť, sexuálnu energiu, podnecuje menštruáciu a zlepšuje laktáciu. Pri vonkajšom použití je vhodná na nečistú pleť a hnisavé vriedky. Pri bolesti zubov sa dá používať ako ústna voda.
Význam pri chudnutí
Tonizuje tráviacu sústavu, zlepšuje vstrebávanie výživných látok z iných potravín, znižuje vstrebávanie tuku. Vďaka obsahu jódu podporuje činnosť štítnej žľazy.
Zaujímavosť
Semienka žeruchy siatej kúpite v každých záhradkárskych potrebách. Väčšinou sa odporúča semienka naukladať na vlhkú vatu na ľubovoľný podnos alebo misku. Je nevyhnutné, aby ste semienka udržiavali v neustálej vlhkosti. Je možné pestovať ju aj v kvetináči. O pár dní uzrú svetlo sveta drobné rastlinky. „Úrodu“ zbierame nožnicami a použijeme na dekoráciu a dochutenie jedál.
Upozornenie
Pretože žerucha ukladá nitrát, mali by sme ju kupovať z kontrolovaného ekologického pestovania alebo ju pri jedle kombinovať s citrónovou a pomarančovou šťavou.
Recept
Polievka zo žeruchyPotrebujeme:
30 g masla, 1 cibuľa, 2 zemiaky, 125 g žeruchy, 900 ml vývaru, 300 ml mlieka, 1 bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, smotana na ozdobenie
Ako na to:
1. Vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme najemno nasekanú cibuľu a na miernom ohni ju za stáleho miešania pomaly speníme, až kým nezmäkne.
2. Zemiaky očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Zo žeruchy odstránime tvrdé stonky. K cibuli pridáme zemiaky a žeruchu. Miešame dalších 5 minút.
3. Prilejeme vývar a mlieko, pridáme bobkový list a podľa chuti posolíme a okoreníme.
4. Polievku necháme zovrieť, zakryjeme a na veľmi miernom ohni varíme asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
5. Z polievky odstránime bobkový list, zmixujeme, prelejeme naspäť do hrnca, ohrejeme a podľa chuti okoreníme. Podávame ju ihneď, ozdobenú smotanou.